Ads Top

Nederland helpt Rio de Janeiro bij aanpak vervuiling Guanabara Bay

Een Nederlands consortium van overheid, bedrijven, kennisinstellingen en NGO’s heeft de handen ineen geslagen om de Brazilianen te helpen structureel hun vervuilde baai schoon te krijgen. 

Op 30 juni zal een kleine delegatie - waaronder ingenieursbureau Tauw - het ‘Clean Urban Delta initiatief’ aanbieden aan de Staatssecretaris voor Milieu van de Staat Rio de Janeiro. Tegelijkertijd zal deze samenwerkingsagenda worden gepresenteerd aan  de  Braziliaanse ambassadeur in Den Haag.

In augustus worden grote ‘test-events’ voor de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro georganiseerd. De Olympische locaties voor de watersport in Rio de Janeiro zijn nog altijd sterk vervuild. Veel sporters hebben hun zorgen geuit over de ‘plastic soep’ die in de Guanabara baai ronddrijft en ook het Lagoa Rodrigo de Freitas, waar tijdens de Spelen geroeid wordt, kampt met milieuproblemen. De Braziliaanse autoriteiten staan dan ook voor een geweldige opgave.

Het aanbod van Nederland is bijzonder vanwege de integrale benadering: niet dweilen met de kraan open, maar schoonmaken èn samen met de Brazilianen aan de slag gaan om de circulaire economie te creëren. Het afval en rioolwater dat nu voor de vervuiling zorgt, hoeft niet meer in de baai te belanden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.